Wydarzenia

Dovecote Studio ze stali Cor-Ten®

Dodano: 25 listopada 2011

W opuszczonych budynkach przemysłowych na wybrzeżu Suffolk mieści się twórczy kampus uczelni muzycznej w Snape Maltings, założonej przez Benjamina Brittena. Dovecote Studio jest częścią kampusu Aldeburgh Music, rozszerzanego stopniowo przy udziale pracowni Haworth Tompkins, założonej w 1991 r. przez architektów Grahama Hartwortha i Steve'a Tompkinsa.

Dovecote Studio ze stali Cor-Ten®

Snape Maltings jest ważnym w skali kraju kompleksem zabytkowych budynków przemysłowych drugiej klasy. Wiele z nich jest nadal opuszczonych, a w planie ich renowacji zawarta jest ekspansja muzycznego kampusu i poprawa walorów krajobrazu.

Dovecote Studio - ruiny - fot. Philip VileStrategia regeneracji Maltings skupiona jest na zachowaniu oryginalnej struktury i charakteru tego miejsca z jednoczesnym uzupełnianiem niektórych elementów przy pomocy odpowiednio dopasowanej, współczesnej architektury. Dwukondygnacyjny, murowany budynek, pełniący funkcję gołębnika, uległ zniszczeniu i ostatecznie rozpadł się w 1970 r. Pozostały ceglane ściany o wysokości 2-3 m. Jego dosłowna rekonstrukcja byłaby z tą strategią sprzeczna.

Nowe studio zostało zaprojektowane w formie odzwierciedlającej kształt oryginalnego budynku. Zastosowana stal Cor-Ten® jest materiałem bezkompromisowo nowoczesnym, jednak mimo nowoczesności, rdzawa powierzchnia ma odcień prawie taki sam jak kolory czerwonej cegły tradycyjnej, używanej do wznoszenia zabudowań Suffolk. Efektem jest budynek, który widziany z daleka przywołuje ducha oryginalnej konstrukcji, a oglądany z bliska, objawia się jako zupełnie nowy.

Dovecote Studio - instalacja - fot. Philip VileW celu zachowania szczelności i odporności na warunki pogodowe, bryła nowego studia została zespawana do postaci monostruktury, jak kadłub statku. Boki i płaszczyzny dachu powstały z arkuszy o wymiarach 1200 x 2400 mm, w których wycięto następnie otwory na okna i drzwi. Montaż odbywał się na miejscu, obok ruin. Gotowa skorupa Dovecote Studio ze stali Cor-Ten® została umieszczona wewnątrz pozostałości dawnego gołębnika przy pomocy dźwigu.

Na ścianach i suficie umieszczono wysokiej jakości warstwy izolacyjne i pokryto sklejką świerkową. Utworzono w ten sposób drewniane "pudełko" w powłoce ze stali Cor-Ten®. Laminowane sklejki znajdują się także na schodach, balustradach i antresoli.

Otaczające stalowe studio ruiny zostały naprawione jedynie w minimalnym stopniu. Przed wstawieniem do ich wnętrza stalowej konstrukcji przeprowadzono niezbędną stabilizację murów. Niszczejące otwory okienne zostały pozostawione bez ingerencji. Zostawiono też roślinność porastającą ruiny. Dzięki temu nadal będzie postępował naturalny proces starzenia murów i ich stopniowego rozpadu.

Dovecote Studio - wyjście na podwórze - fot. Philip VileNowy budynek może być wykorzystywany przez muzyków jako miejsce prób lub występów (dzięki drzwiom otwieranym na podwórko), jako tymczasowa przestrzeń wystawiennicza lub też mieszkanie. Światło we wnętrzu zapewnia północne okno dachowe. Dla znajdującej się wewnątrz antresoli z umieszczonym tam biurkiem wykonano narożne przeszklenie, dające daleki widok na bagna rozciągające się w kierunku morza.

Dovecote Studio, znacząco przyczynia się do propagowania działalności uczelni Aldeburgh Music. Projekt uzupełnia charakterystyczną architekturę Maltings w sposób jednocześnie wrażliwy i bardzo nowoczesny.

Dovecote Studio - po odbudowaniu - fot. Philip VileCałkowity koszt renowacji wyniósł 155 tys. funtów. Nowy budynek został entuzjastycznie przyjęty przez pierwszych, mogących z niego skorzystać, artystów. Stworzył on nowe możliwości dla twórczej pracy w kampusie Aldeburgh Music. Za swoją architekturę i wykonanie budynek Dovecote Studio ze stali Cor-Ten® otrzymał wiele nagród.

źródła: haworthtompkins.com, channelbeta.net
zdjęcia: Philip Vile