Lamele Schüco ALB na fasadzie siedziby RAL w Bonn

Dodano: poniedziałek, 15 października 2018 11:15
Lamele Schüco ALB na fasadzie siedziby RAL w Bonn

Na elewacji budynku niemieckiego Instytutu RAL zostało zamontowanych 428 wielkowymiarowych pionowych lamel Schüco ALB z ukrytym napędem, które mają kolory odcieni palety Instytutu.

Nowa siedziba Niemieckiego Instytutu Jakości i Oznaczeń RAL w Bonn to wzorcowy przykład obiektu spełniającego wszystkie wyznaczniki zrównoważonej architektury, a jednocześnie odpowiadającego specyficznym wymaganiom inwestora w zakresie designu i ergonomii.

Po wielu latach Niemiecki Instytut RAL powrócił do miasta swojego powstania, dlatego jednym z założeń projektowych było stworzenie swoistego rodzaju wizytówki odzwierciedlającej wartości, które mu towarzyszą, jak: funkcjonalność, wysokie standardy, tradycja i najnowsze technologie. Wysokiej klasy budynek miał je komunikować swoim wyglądem, który wyróżnia się spośród innych, eksponując swoją przynależność do rodziny RAL.

NOWOCZESNY I FUNKCJONALNY DESIGN INSTYTUTU RAL

Nowy obiekt już samym swoim kształtem odróżnia się od reszty budynków na terenie parku technologicznego „Am Mühlenbach”. Większość z nich została zbudowana na tradycyjnym rzucie prostokąta, podczas gdy siedziba RAL od strony zachodniej uzyskała delikatnie wygięty kształt.

Tylko w północnej części, usytuowanej od strony ruchliwej ulicy, jest on prostokątny. W tej części umieszczono najbardziej niezbędne elementy infrastruktury logistycznej. Na pierwszym piętrze znajduje się laboratorium koloru, zaś na wyższej kondygnacji stworzono atrium z otaczającymi je jasnymi i przestronnymi przestrzeniami biurowymi.

Pozbawiona okien część magazynowa jest wykorzystywana głównie jako przestrzeń reklamowa, z białym podświetlanym logo RAL. W ulokowanej od zachodu strukturze o wygiętym kształcie, na poziomie piwnicy, znajduje się archiwum.

W części naziemnej umieszczono salę konferencyjną z widokiem na sąsiednie, naturalne tereny, a wyższe piętro zarezerwowano na użytek biurowy. W wewnętrznym projekcie budynku przewidziano tylko jedną klatkę schodową.

Na drogach ewakuacyjnych zastosowano przeszklone dwuskrzydłowe drzwi przeciwpożarowe w systemach Schüco ADS 80 FR 30, Schüco FireStop T90/F90 oraz nieizolowane cieplnie drzwi wewnętrzne Schüco ADS 65.NI.

Wejście centralne do budynku znajduje się w miejscu łączenia jego obydwu struktur. Kontrast pomiędzy dwoma częściami funkcjonalnymi znajduje swoją kontynuację również w projekcie fasady.

Kolorowe lamele na budynku Instytutu RAL w Bonn.

OCHRONA PRZECIWSŁONECZNA INSTYTUTU RAL

Na poziomie parteru elewacja została wykończona lokalnym naturalnym kamieniem, który na wyższym piętrze ustępuje miejsca sięgającym od podłogi do sufitu przeszkleniom. Elementem rozpoznawczym budowli stały się jednak przede wszystkim specjalne łamacze światła oparte na systemie Schüco ALB. Szklane lamele o wysokości całej kondygnacji obracają się wokół własnej osi, a mechaniczny napęd pozwala im reagować na zmieniającą się pozycję słońca. Dzięki temu do pomieszczeń przez całą dobę przenika subtelne, rozproszone światło dzienne.

Każda z lamel została pokryta półprzezroczystym, perforowanym nadrukiem odpowiadającym poszczególnym odcieniom z palety RAL, liczącej aż 80 kolorów.

Wielkoformatowe elementy mają od 3 do 3,5 m wysokości i 50 cm szerokości, a ich waga wynosi od 100 do 120 kg. Obracają się one pod kątem 90°, który pozwala na optymalne dopasowanie do kierunku padania światła.

Silniki zostały wbudowane w aluminiowe profile nośne, dzięki czemu są zupełnie niewidoczne. Za płynne i bezgłośne działanie 428 lamel odpowiada liniowy napęd o sile 3000 N na każdy element. Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem ochrony przeciwsłonecznej jest fasada Schüco FW 50+.SI z elektrochromatycznym szkłem Saint-Gobain, którą zastosowano na poziomie biur nie zacienionych lamelami.

Przepływ światła przez aktywnie przyciemniane oszklenie może wynosić od 1 do 60%. W zależności od aktualnego nasłonecznienia i potrzeb można dostosowywać, zarówno zacienienie, jak i zyski ciepła we wnętrzach.

Wszystkie przegrody zewnętrzne w budynku cechują się doskonałą termoizolacyjnością, dzięki czemu wyeliminowano problem nagrzewania się pomieszczeń.

Automatyka budynku w połączeniu z czujnikami nasłonecznienia i instalacjami, takimi jak: pompa ciepła, wentylacja grawitacyjna z rekuperacją czy ogniwa fotowoltaiczne pozwoliła stworzyć zrównoważony budynek o rocznym zapotrzebowaniu na energię pierwotną na poziomie zaledwie 52 kWh/m2.

Źródło i zdjęcia: Schüco